Geschiedenis
Hoe het groeide...
Zomer van 1980.
In sporthal Denderdal te Erembodegem wordt op een recreatieve manier zaalvoetbal gespeeld.
Historiek
In de beginfase waren er maar een handvol ploegen. Alles verliep nog zeer amateuristisch. Johan Van Der Poorten was de oprichter en bezieler van het AVZA. Hij zorgde ervoor dat alles vlekkeloos verliep. Ploegen zoals Chiro Maeva, RBS Park, Olympia Aalst, Republieksken en Bosman Boys spreken tot de verbeelding.
Vanaf het derde jaar werd de organisatie overgedragen aan Andé Segers (oprichter Republieksken). Sinds het ontstaan groeide het aantal ploegen stelselmatig. In 1985 nam Alfons De Smet het roer over en bouwde het verbond verder uit. Hij riep onder meer een tuchtcomité in het leven en slaagde erin om alle neuzen één kant op te krijgen. Na gezondheidsperikelen in 2003 diende de oud-voorzitter afscheid te nemen van zijn "petekind".
Nieuwe drive
Om het A.V.Z.A. geen stille dood te laten sterven werd onder impuls van Patrick De Vuyst en Guy Van Vaerenbergh een werkgroep opgericht om het werk van Alfons De Smet verder te zetten. Er kwam een betere structuur en regelgeving. De ploegen kregen ook meer inspraak. Er werd bovendien geopteerd voor een transparante boekhouding met externe controle.
Stijgende belangstelling
Het verbond is intussen uitgegroeid tot een heuse federatie met 66 ploegen verdeeld over 5 reeksen. Terwijl in de omliggende gemeenten en steden de lokale zaalvoetbalcompetities verder afbouwen of zelfs verdwijnen, stijgt het aantal nieuwe aanvragen zienderogen.
VLB heeft de beste troeven
Om dit alles in goede banen te kunnen leiden werd in 2004 ter ondersteuning een partner gezocht. Voorwaarde voor dit alles was dat de eigen identiteit, het unieke karkater alsook het zelfbestuur diende bewaard te blijven. Via de bedrijfssportwerking Aalst kwam de AVZA-top uiteindelijk uit bij de VLB. Deze federatie was voor ons geen onbekende. Ieder jaar neemt een delegatie of ploeg deel aan de VLB-beker zaalvoetbal. Dit jaar en na een vijftal verloren finales, werd het tornooi eindelijk gewonnen door een ploeg van het A.V.Z.A. Het zal bij de volgende editie drummen worden voor een plaatsje.
Bekend tot buiten de regio
Wij zijn nu één jaar verder en de samenwerking verloopt uitstekend. De goede naam en faam van het AVZA krijgt weerklank tot ver buiten de regio. Getuige daarvan zijn het grote aantal aanvragen tot aansluiting. Het AVZA is een begrip geworden in het zaalvoetbalwereldje. Kortom de aansluiting bij de VLB was een schot in de roos.
Opnieuw in eigen beheer
Sinds 2012 staat AVZA terug op eigen benen. Een verschil in inzicht over de te voeren strategie heeft ertoe geleid dat de voorgenomen samenwerking tussen Zaalvoetbal Aalst en VLB niet werd geformaliseerd.
Voorzitter De Vuyst start tijdens het seizoen 2012-2013 ook met een weekcompetitie. Aanvankelijk zijn er acht teams. Twee seizoen later al 12 ploegen.
In 2014 zet "Mister Futsal" een stap terug. Kristof Dossche wordt zijn opvolger. Het AVZA blijft een gezonde en populaire competitie, met een 80-tal ploegen in de weekendcompetitie en een tiental ploegen in de weekcompetitie.